Det praktiske hjørne

19. okt, 2017

Klang, klang, klang, klang! 
Dette er ikke noe særlig å høre på hverken på land eller i bryggene. Fall som slamrer mot masten når det blåser.

En enkel måte å forhidre dette er å bruke en elastisk line med godt spenn i (lastestropp).

Hekt denne på vantet, tre den bak de stramme fallene og ut til vantet igjen.

Problem løst!

30. okt, 2016

Sliter du med gjenstridig slim som sitter fast i bunnstoffet? I så tilfelle er du i godt selskap, for det er det mange som gjør. Her er kanskje noe som kan gjøre slitet noe mindre. Vi har fått et tips om et stoff som visstnok gjør susen - og vel så det. Vårt medlem er kresen med hva han putter på båten sin, men her er han overbevist.
Stoffet heter RÖNNQVIST båtbottentvätt, og selges bla på Jula. Etter noen gangers bruk kan ikke han lovprise produktet nok. Det gjør kort og godt jobben så effektivt at det er vanskelig å tro at det til og med er miljøvennlig!
Her er en video som er ganske overbevisende. 

25. okt, 2016

Kåre Kvamme er et oppkomme av ideer og liker gjerne å prøve ut ting med med sin egen vri.
I dag var havnens "reodor felgen" i gang igjen, med sin variant av ferskvannskjøring av motoren i seilbåten. Kannen i stigen fungerer som reservoar og trykkregulator for vannet som blir tilført kannen fra en vannslange. I bunnen av kannen har Kåre skrudd i en slangestuss, og slangen fører ned til et ombygget spylemuffe fra en utenbordsmotor, som her er klemt på seilbåtdrevet. Til slutt slurpet motoren i seg frostvæske-blandingen som var helt ned i kannen.
- Enkelt og greit, sier Kåre og humrer. - Og ikke har jeg løftet på motorkassen enda heller!  

17. okt, 2016

Alle som bruker vinterstrøm (og sommestrøm utover lading ol.) i båtlaget skal som kjent måle og rapportere forbruket. Flere har spurt oss om rimelige alternativer.
Her en dag fikk vi inn for avlesing en "hjemmelaget" strømmåler som var godt sammenskrudd og tillitsvekkende i konstruksjonen. Gode komponenter og ikke minst til innenfor noen hundrelappers kostnad. En grei måler som vi med et normalt antall tommeltotter fint kan lage selv. 
Takk for tipset! 

10. apr, 2016

Et av de svakeste leddene i et gassanlegg er gasslangen. Den er laget i gummi, som kan sprekke opp etter noen års bruk. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler å bytte slangen minst annenhvert år.

Sjekk datostemplingen
En god regel er å bytte gasslangen etter tre til fire år, litt avhengig av hvor utsatt du oppbevarer den. Er du usikker på hvor gammel slangen din er, er det heldigvis lett å sjekke: Den er datostemplet. Som du kan se av bildet er den merket med kvartal og produksjonsår. For eksempel betyr 4Q/12 at slangen er produsert senhøsten 2012, og er lagt på overtid.

Slik sjekker du slangen og koblinger
I tillegg til å sjekke datoen kan du ta bøyetesten på slangen. Ser du sprekker, må den byttes.
Tettheten kan lett sjekkes med såpevann. Du trenger oppvaskmiddel og vann, blandet ut i forholdet ca. 2:1. Da får du en tykk såpevannsblanding som du smørere på slangen og koblingspunkter. Du åpner så for gasstilførselen. Dersom det ikke er helt tett, vil du bobler fort avsløre dette.

Når du bytter slange
Pass på at du velger en godkjent spesialslange. Denne skal EN- eller SIS-merket. Pass på at alle koblingene er helt tette før du tar gassen i bruk. Pass også på at regulatoren er montert riktig: Lukk ventilen før du setter på regulatoren, og sørg for at låseringen klikker på plass.